generated by sloganizer.net

fredag, mars 09, 2007

Ett samhällsproblem fjärran från fotbollens finrum!

Det är sällan jag skriver om saker som inte har med Elfsborg och fotboll att göra. Det är liksom därför jag skriver här.
Men ibland hamnar saker och ting i en gråzon.
Ibland kommer saker så nära, att de inte går att förbise.
Den som läst BT idag kan läsa om två killar som blev rånade av tre andra killar. Killarna som utförde rånet var minderåriga, 13-14 år. Bara att det händer är en tragedi, både för de som blir utsatta och de som utsätter. Man kan tycka och tänka vad man vill om rånare, men när de är 13-14 år har samhället brustit. Deras hemsituation har brustit. En lång, lång kedja av social struktur har upphört att fungera. Annars gör man inte saker som rån! Man sparkar inte någon i huvudet för en mobil, en Ipod och några kronor. Ingen normalt fungerande människa gör sådant!
Givetvis letas det fel i det svenska folkhemmet. Föräldrar, skola, polis, media, idrottsklubbar och pojkarna själva ställs till svars. Någon måste vara skyldig!!!
Såklart.
Men vem kan ta ansvar?
Skolan? Absolut, inget snack. Skolan skall ges alla förutsättningar för att hantera dessa problem. Skolan är en del av samhället och bär en del av ansvaret!
Föräldrar? Absolut. Inget kan ersätta hemmets trygghet. Ingen förälder kan ducka från sitt ansvar.
Polis? Patrullering av gator som skyddar medborgarna, visst!
Media? Absolut. En enkelspårigt förmedlad syn av samhället ger en segregerande bild hos läsaren!
Idrottsföreningarna? Ja. En av killarna spelar i Elfsborg ungdomslag. Hur ska det hanteras?
Killarna själva? Otvivelaktigt JA! Utan dem i processen kan vi skapa anstalter, värstingresor och program till förbannelse. Killarna själva måste vara med i förändringen.
Det är inte sista gången vi läser om våldet i Borås. Men vem tar tag i skiten?
Jag gör det!
GÖR DU???