generated by sloganizer.net

fredag, mars 02, 2007

Dansken kommer!

Rivaliteten mellan Sverige och Danmark har funnits sedan tidigt 1500-tal. Det var danskarna med Christian Tyrann som fängslade Gustav Vasa. Denne rymde dock från fängelset i Köpenhamn, tog sig tillbaka till Sverige, flydde med skidor som fortskaffningsmedel undan jagande danskar, och tog sedan makten och sedan dess har Sverige vart det land vi känner idag. Danskarna har med jämna mellanrum ockuperat stora delar av Sveriges södra och västra delar, men har alltid fått stå tillbaka. Svenskarnas utflykter söderut har dock vart mer lyckosamma. Vi kan minnas tåget över Bält på 1600-talet. Ett strategiskt genidrag a svenskarna som satte danskarna på pottan. Vi minns också genreral Bernadotte, som nybliven svensk kung under namnet Karl XIV Johan marherade in i Danmark under 1800-talets första hälft.
Vad säger då detta? Inte ett piss, förutom att vi har historen på vår sida och att vår borg ska försvaras. Danskarna ska få åka hem tomhänta!
---
Dagens danskakurs: Pilsner är det danska namnet på svag starköl. Det vi kalar starköl heter i Danmark Guldöl. Pilsner är dock världens godaste blasköl, tusen gånger bättre än amerikaners och holländares försök till det samma.
---
Köpenhamnarna har ca 35 mil att resa. Då brukar bara 2000 fans följa med laget. Bara 2000...
---
Zlatan är tillbaka i landslaget. Naturligtvis helt rätt.