generated by sloganizer.net

tisdag, februari 03, 2009

Bosse Bank och maktens skönhet!

Våran egen Bosse Bank Johansson utmanar sin namne i Djurgården, Bosse Lundqvist, om ordförandeskapet i halvsälskapet Föreningen svensk elitfotboll (SEF). Från början var Lundqvist osäker på sitt framtida engagemang i just SEF, men verkar nu ha vaknat på en annan sida.
Johanssons framgångsförmåga är odiskutabel. Sedan han kom till IF Elfsborg har klubben gått från bonnagäng tilllandets bäst skötta fotbollsförening. Man har gått från korvkioskbudget till Lyxloger och överskott. Om han är rätt man på rätt plats för vilken fotbollsekonomisk ekvation som helst, behöver ingen funder över. Vill SEF ha framgång och nytänkande ska man välja Borås före Stockholm. Johansson har bevarat föreningslivet och kryddat med företagsamhet.
I grund och botten är jag tveksam till den utveckling fotbollen har tagit och som Elfsborg så föredömligt leder idag. Jag kan sakna de ideal som en gång präglade idrottskulturen, där man byggde framgång på eldsjälar och ideellt arbete. Hade man en anställd skötte han kansli, materialararbetet, vaktmästeriet på idrottsplatsen och körde spelarbussen. Jag är själv fostrad med rötterna i detta och vet vilka fördelar det gett mig när jag själv arbetar som föreningsmänniska. Jag vet också att samma föreningsliv fostrat Bosse och många andra framgångsrika ledare. Att han valt en ny inriktning idag kan man naturligtvis inte beklaga, men vi har då också samtidigt tappat en viktig instans i folkbildningen.
Det nya har också fört med sig positiva förädringar. Rutinsupandet i samband med match- och lagresor har reducerats kraftigt. Införandet av proffesionalismen inom fotbollen ställer ökade krav på spelarnas liv i och runt fotbollen. Att alla ska dricka sprit i bussen på vägen hem från matcherna är idag utslutet. Åtminstone utåt sett tar Elfsborg krafttag mot alkoholnyttjande under tävlingssäsongen. Att man fortfarande än idag kopplar ihop avslappnig med en rejäl fylleskiva är dock föra sommarens tragiska händelse ett bevis för. Där ligger den gamla mentaliteten kvar som en klenod från förr att beakta. Där måste idrottsrörelsen städa rent om man vill ta steget från den gamla världen fullt ut.
Fotbollsspelarna blir ständigt bättre och bättre, även om fotbollens skönhet knappast tar samma stora steg som maktens. Idrotten har blivit buissines och samtidigt är den än idag folkets största förnöjelse. Att Elfsborg och ICA drar fullt hus likväl idag som för 70 år sedan är ett bevis om detta. Fotbollen är folkets än idag, även om man tagit stegen in i finansvärlden.
Låt oss få behålla fotbollen. Låt Bosse Johansson få vara en brygga mellan förenngslivet och finansvärlden. Släpp inte Bosse till SEF om det innebär att vi tappar en sund ledare. Jag är inte säker på att näste man värderar fotbollen lika bra.